Når vi snakker om reker, tenker de fleste på dypvannsreker, som er det vanligste å fiske i Norge. Det finnes imidlertid ca. 35 forskjellige arter reker i Norge og ca. 2800 forskjellige i verden. (1)
Reker er på sitt aller beste midt på vinteren, til tross for at de fleste nok forbinder reker med sjø og bryggeliv, hvitvin, sol og sommer. Det går an å spise reker året rundt, de er bare best når de er i sesong; om vintern.
Reker er sunt å spise. De er proteinrike, kalorifattige, magre, en god kilde til vitamin B12, vitamin A, E og D. (2) De er også naturlig salte.
I følge WWF bør du velge MSC- sertifiserte reker fanget i Barentshavet, da forvaltningen av rekefisket i Nordsjøen og Skagerrak har vært dårlig, med stor, uregistrert dumping av småreker i fiskeriet. (4)
På store norske leksikon kan du lese følgende: «Dypvannsreken er en protandrisk hermafroditt; den gyter som hann ved en størrelse på 9–10 centimeter, men skifter senere om til hunn og gyter da ved 12–16 centimeter totallengde.» (1)
Hos havforskningsinstituttet kan du lære: «Dypvannsreken lever i vann med temperaturer mellom 0 og 9 ⁰C. Den finnes hovedsakelig på leire- eller mudderholdig bunn. Om dagen står reken på bunnen der den spiser små krepsdyr og børstemark samt næringsrikt mudder. Om natten stiger reken opp i vannsøylen for å beite på svermene av dyreplankton. Selv er den et viktig byttedyr for mange arter av bunnfisk, særlig torsk og blåkveite, men er også blitt funnet i magen på sel.» (3)
Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)
Vann | 79 | g |
KJ | 212 | kJ |
Kcal | 50 | kcal |
Fett | 0,8 | g |
Mettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Omega-3 | 0,03 | g |
Omega-6 | 0,12 | g |
Karbohydrat | 8,1 | g |
Stivelse | 6,4 | g |
Mono- og disakkarider | 1,7 | g |
Kostfiber | 2 | g |
Protein | 1,8 | g |
Vitamin E | 0,3 | alfa-TE |
Tiamin | 0,02 | mg |
Riboflavin | 0,03 | mg |
Niacin | 0,8 | mg |
Vitamin B6 | 0,16 | mg |
Folat | 11 | µg |
Vitamin C | 5 | mg |
Kalsium | 16 | mg |
Jern | 0,6 | mg |
Natrium | 13 | mg |
Kalium | 415 | mg |
Magnesium | 43 | mg |
Sink | 0,3 | mg |
Selen | 1 | µg |
Kopper | 0,23 | mg |
Fosfor | 34 | mg |
Jod | 0,5 | µg |
Næringsinnhold per 100g malt ingefær:
Vann | 10 | g |
KJ | 1442 | kJ |
Kcal | 342 | kcal |
Fett | 4,2 | g |
Mettede fettsyrer | 2,6 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,5 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,9 | g |
Omega-3 | 0,22 | g |
Omega-6 | 0,71 | g |
Karbohydrat | 60 | g |
Stivelse | 40,2 | g |
Mono- og disakkarider | 19,8 | g |
Kostfiber | 14,1 | g |
Protein | 9 | g |
Salt | 0,1 | g |
Vitamin A | 1 | RAE |
Beta-karoten | 18 | µg |
Tiamin | 0,05 | mg |
Riboflavin | 0,17 | mg |
Niacin | 9,6 | mg |
Vitamin B6 | 0,63 | mg |
Folat | 13 | µg |
Vitamin C | 1 | mg |
Kalsium | 114 | mg |
Jern | 19,8 | mg |
Natrium | 27 | mg |
Kalium | 1320 | mg |
Magnesium | 214 | mg |
Sink | 3,6 | mg |
Selen | 56 | µg |
Kopper | 0,48 | mg |
Fosfor | 168 | mg |
Jod | 0,5 | µg |
(1) Store norske leksikon (2005-2007); Sømme, Lauritz S.: reker i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 24. januar 2024 fra https://snl.no/reker
(2) https://www.matvaretabellen.no/reker-kokt/
(3) https://www.hi.no/hi/temasider/arter/reke-nordsjoen-og-skagerrak