Søk
Close this search box.

Dypvannsreker

(Pandalus borealis)

Når vi snakker om reker, tenker de fleste på dypvannsreker, som er det vanligste å fiske i Norge. Det finnes imidlertid ca. 35 forskjellige arter reker i Norge og ca. 2800 forskjellige i verden. (1)

Reker er på sitt aller beste midt på vinteren, til tross for at de fleste nok forbinder reker med sjø og bryggeliv, hvitvin, sol og sommer. Det går an å spise reker året rundt, de er bare best når de er i sesong; om vintern.

Reker er sunt å spise. De er proteinrike, kalorifattige, magre, en god kilde til vitamin B12, vitamin A, E og D. (2) De er også naturlig salte.

I følge WWF bør du velge MSC- sertifiserte reker fanget i Barentshavet, da forvaltningen av rekefisket i Nordsjøen og Skagerrak har vært dårlig, med stor, uregistrert dumping av småreker i fiskeriet. (4)

På store norske leksikon kan du lese følgende: «Dypvannsreken er en protandrisk hermafroditt; den gyter som hann ved en størrelse på 9–10 centimeter, men skifter senere om til hunn og gyter da ved 12–16 centimeter totallengde.» (1)

Hos havforskningsinstituttet kan du lære: «Dypvannsreken lever i vann med temperaturer mellom 0 og 9 ⁰C. Den finnes hovedsakelig på leire- eller mudderholdig bunn. Om dagen står reken på bunnen der den spiser små krepsdyr og børstemark samt næringsrikt mudder. Om natten stiger reken opp i vannsøylen for å beite på svermene av dyreplankton. Selv er den et viktig byttedyr for mange arter av bunnfisk, særlig torsk og blåkveite, men er også blitt funnet i magen på sel.» (3)

Mjødurt

Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)

Vann

79

g

KJ

212

kJ

Kcal

50

kcal

Fett

0,8

g

Mettede fettsyrer

0,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,2

g

Omega-3

0,03

g

Omega-6

0,12

g

Karbohydrat

8,1

g

Stivelse

6,4

g

Mono- og disakkarider

1,7

g

Kostfiber

2

g

Protein

1,8

g

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,03

mg

Niacin

0,8

mg

Vitamin B6

0,16

mg

Folat

11

µg

Vitamin C

5

mg

Kalsium

16

mg

Jern

0,6

mg

Natrium

13

mg

Kalium

415

mg

Magnesium

43

mg

Sink

0,3

mg

Selen

1

µg

Kopper

0,23

mg

Fosfor

34

mg

Jod

0,5

µg

 

Næringsinnhold per 100g malt ingefær: 

Vann

10

g

KJ

1442

kJ

Kcal

342

kcal

Fett

4,2

g

Mettede fettsyrer

2,6

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,5

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,9

g

Omega-3

0,22

g

Omega-6

0,71

g

Karbohydrat

60

g

Stivelse

40,2

g

Mono- og disakkarider

19,8

g

Kostfiber

14,1

g

Protein

9

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

1

RAE

Beta-karoten

18

µg

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

9,6

mg

Vitamin B6

0,63

mg

Folat

13

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

114

mg

Jern

19,8

mg

Natrium

27

mg

Kalium

1320

mg

Magnesium

214

mg

Sink

3,6

mg

Selen

56

µg

Kopper

0,48

mg

Fosfor

168

mg

Jod

0,5

µg

Kilder

(1)    Store norske leksikon (2005-2007); Sømme, Lauritz S.: reker i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 24. januar 2024 fra https://snl.no/reker

(2)    https://www.matvaretabellen.no/reker-kokt/

(3)    https://www.hi.no/hi/temasider/arter/reke-nordsjoen-og-skagerrak

(4) https://www.wwf.no/sj%C3%B8matguiden/reke