En annen variant av kepaløk er sjalottløk. Det er en flerårig løkplante som antakeligvis er fra sentral eller sørvest Asia. Navnet er etter den antikke byen Askalon i Caanan. Sjalottløk består av flere små, avlange fedd som henger sammen, ofte litt pæreformet. Fargen på skallet varierer fra gylden brun til grå og rosa/ rød. Løken i seg selv er storsett off- white med grønn eller magenta skjær. (1)
Sjalottløk inneholder mest flavonoider og polyfenoler av løksortene. (2)
Sjalottløk lagres tørt, mørkt og kjølig.
For medisinske fordeler, bruk av løk ved helseplager og liknende, se kepa løk. [link]
Obs! Alle løksortene trekker fuktighet fra andre frukt og grønnsaker den lagres med. Så for å unngå unnødig rask forråtnelse av andre lagrede frukt og grønnsaker, bør løken få lagres alene.
Næringsinnhold per 100 gram (3)
Vann | 93 | g |
KJ | 100 | kJ |
Kcal | 24 | kcal |
Fett | 0,2 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,1 | g |
Omega-6 | 0,05 | g |
Karbohydrat | 3,3 | g |
Mono- og disakkarider | 3,3 | g |
Kostfiber | 1,4 | g |
Protein | 1,5 | g |
Beta-karoten | 3 | µg |
Vitamin E | 0,3 | alfa-TE |
Tiamin | 0,04 | mg |
Riboflavin | 0,06 | mg |
Niacin | 0,6 | mg |
Vitamin B6 | 0,2 | mg |
Folat | 17 | µg |
Vitamin C | 13 | mg |
Kalsium | 24 | mg |
Jern | 0,8 | mg |
Natrium | 10 | mg |
Kalium | 180 | mg |
Magnesium | 4 | mg |
Sink | 0,4 | mg |
Selen | 1 | µg |
Kopper | 0,05 | mg |
Fosfor | 50 | mg |
Jod | 3 | µg |
1. http://eol.org/pages/1084354/details
2. ^ Yang, J., Meyers, K. J., van der Heide, J. and Liu, R. H. (2004). “Varietal differences in phenolic content, and antioxidant and antiproliferative activities of onions”. J. Agric. Food Chem. 52 (21): 6787–6793. doi:10.1021/jf0307144. PMID 15506817.