Søk
Close this search box.

Sjalottløk

(allium cepa var. aggregatum)

reinmat_sjalottløk.jpg

En annen variant av kepaløk er sjalottløk.  Det er en flerårig løkplante som antakeligvis er fra sentral eller sørvest Asia. Navnet  er etter den antikke byen Askalon i Caanan. Sjalottløk består av flere små, avlange fedd som henger sammen, ofte litt pæreformet. Fargen på skallet varierer fra gylden brun til grå og rosa/ rød. Løken i seg selv er storsett off- white med grønn eller magenta skjær. (1)

Sjalottløk inneholder mest flavonoider og polyfenoler av løksortene. (2)

Sjalottløk lagres tørt, mørkt og kjølig. 

For medisinske fordeler, bruk av løk ved helseplager og liknende, se kepa løk. [link] 

Obs! Alle løksortene trekker fuktighet fra andre frukt og grønnsaker den lagres med. Så for å unngå unnødig rask forråtnelse av andre lagrede frukt og grønnsaker, bør løken få lagres alene.

Sjalottløk

Næringsinnhold per 100 gram (3)

Vann

93

g

KJ

100

kJ

Kcal

24

kcal

Fett

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,1

g

Omega-6

0,05

g

Karbohydrat

3,3

g

Mono- og disakkarider

3,3

g

Kostfiber

1,4

g

Protein

1,5

g

Beta-karoten

3

µg

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,04

mg

Riboflavin

0,06

mg

Niacin

0,6

mg

Vitamin B6

0,2

mg

Folat

17

µg

Vitamin C

13

mg

Kalsium

24

mg

Jern

0,8

mg

Natrium

10

mg

Kalium

180

mg

Magnesium

4

mg

Sink

0,4

mg

Selen

1

µg

Kopper

0,05

mg

Fosfor

50

mg

Jod

3

µg

Kilder

1. http://eol.org/pages/1084354/details

2. ^ Yang, J., Meyers, K. J., van der Heide, J. and Liu, R. H. (2004). “Varietal differences in phenolic content, and antioxidant and antiproliferative activities of onions”. J. Agric. Food Chem. 52 (21): 6787–6793. doi:10.1021/jf0307144. PMID 15506817.