Peanøtter er i belgfamilien og er ikke egentlig en nøtt.
De vokser på en plante og når det er bestøvet, vokser de videre under bakken. Peanøtta vokser med andre ord både over bakken først og under bakken etter hvert. Den eldste peanøtta ble funnet av arkeologer i Peru og var 7600 år gammel. De største produsentene av peanøtter er i dag India og Kina. (1)
Peanøtter er rik på mangan, E- vitamin, magnesium, B- vitaminer, fosfor, mineraler og kostfiber. (2)
Noen mennesker er ekstremt allergiske mot peanøtter, det kan fremkalle anafylaktisk sjokk og de kan for noen var dødelig. Skal du lage mat til noen med peanøtt allergi skal du være veldig påpasselig med å ikke kryss- kontaminere redskaper. Peanøtt er derfor et allergen som må opplyses om i matvarer. (3)
Næringsinnhold per 100 gram (2)
Vann | 6 | g |
KJ | 2458 | kJ |
Kcal | 594 | kcal |
Fett | 49,2 | g |
Mettede fettsyrer | 6,8 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 24,4 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 15,6 | g |
Omega-6 | 15,56 | g |
Karbohydrat | 7,6 | g |
Stivelse | 3,7 | g |
Mono- og disakkarider | 4 | g |
Kostfiber | 8,5 | g |
Protein | 25,8 | g |
Vitamin E | 8,3 | alfa-TE |
Tiamin | 0,64 | mg |
Riboflavin | 0,14 | mg |
Niacin | 12,1 | mg |
Vitamin B6 | 0,35 | mg |
Folat | 240 | µg |
Kalsium | 92 | mg |
Jern | 4,6 | mg |
Natrium | 18 | mg |
Kalium | 705 | mg |
Magnesium | 168 | mg |
Sink | 3,3 | mg |
Selen | 3 | µg |
Kopper | 1,14 | mg |
Fosfor | 376 | mg |
1. http://eol.org/pages/594985/details
3.https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/matmerking__allergenmerking__de_14_allergenene.16638/binary/Matmerking%20-%20allergenmerking%20-%20De%2014%20allergenene3