Søk
Close this search box.

Peanøtter

(Arachis hypogaea)

Gruppe_Korn_0003_Peanøtter.jpg

Peanøtter er i belgfamilien og er ikke egentlig en nøtt. 

De vokser på en plante og når det er bestøvet, vokser de videre under bakken. Peanøtta vokser med andre ord både over bakken først og under bakken etter hvert.  Den eldste peanøtta ble funnet av arkeologer i Peru og var 7600 år gammel. De største produsentene av peanøtter er i dag India og Kina. (1)

Peanøtter er rik på mangan, E- vitamin, magnesium, B- vitaminer, fosfor, mineraler og kostfiber. (2)

Noen mennesker er ekstremt allergiske mot peanøtter, det kan fremkalle anafylaktisk sjokk og de kan for noen var dødelig. Skal du lage mat til noen med peanøtt allergi skal du være veldig påpasselig med å ikke kryss- kontaminere redskaper. Peanøtt er derfor et allergen som må opplyses om i matvarer. (3)

Peanøtter

Næringsinnhold per 100 gram (2)

Vann

6

g

KJ

2458

kJ

Kcal

594

kcal

Fett

49,2

g

Mettede fettsyrer

6,8

g

Cis-enumettede fettsyrer

24,4

g

Cis-flerumettede fettsyrer

15,6

g

Omega-6

15,56

g

Karbohydrat

7,6

g

Stivelse

3,7

g

Mono- og disakkarider

4

g

Kostfiber

8,5

g

Protein

25,8

g

Vitamin E

8,3

alfa-TE

Tiamin

0,64

mg

Riboflavin

0,14

mg

Niacin

12,1

mg

Vitamin B6

0,35

mg

Folat

240

µg

Kalsium

92

mg

Jern

4,6

mg

Natrium

18

mg

Kalium

705

mg

Magnesium

168

mg

Sink

3,3

mg

Selen

3

µg

Kopper

1,14

mg

Fosfor

376

mg

Kilder

1. http://eol.org/pages/594985/details

2. www.matvaretabellen.no

3.https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/matmerking__allergenmerking__de_14_allergenene.16638/binary/Matmerking%20-%20allergenmerking%20-%20De%2014%20allergenene3