Søk
Close this search box.

Pekannøtter

(Carya illinoinensis)

Matgrupper_nøtter_0001_Pekannøtter.jpg

Pekannøtter vokser på trær og er opprinnelig fra Mexico og sør-øst USA. Det er egentlig en steinfrukt og ikke en nøtt. Selve treverket brukes mye i møbler og gulv, og nøttene er en viktig næringskilde for dyr og fugler.(1)

Pekannøtter er rik på mangan, antioksidanter, proteiner og umettede fettsyrer. 

Et kosthold rikt på nøtter og frø kan redusere gallestein for kvinner. Fytosteroler og antioksidanter i pekannøtter kan redusere høyt kolesterol ved å ha reduserende effekt på det dårlige kolesterolet (LDL). En klinisk studie fra Journal of Nutrition fra september 2001 viste at en håndfull pekannøtter om dagen kan bidra til å senke kolesterolet på tilsvarende måter som noen medisiner. Forskning ved universitetet i Georgia, USA har bekreftet at fytosteroler har kolesterolsenkende egenskaper.(2)

Forskning fra Universitetet i Massachusets, publisert i Current Topics, Nutraceutical Researc har også vist at et daglig inntak av pekannøtter kan forsinke aldersrelatert muskel- og nervedegenerering. (3)

Pekannøtter

Næringsinnhold per 100 gram (4)

Vann

3

g

KJ

2971

kJ

Kcal

721

kcal

Fett

72

g

Mettede fettsyrer

6,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

40,8

g

Cis-flerumettede fettsyrer

21,6

g

Omega-3

0,99

g

Omega-6

20,63

g

Karbohydrat

4,4

g

Stivelse

0,5

g

Mono- og disakkarider

4

g

Kostfiber

9,6

g

Protein

9,2

g

Vitamin A

2

RAE

Beta-karoten

29

µg

Vitamin E

1,4

alfa-TE

Tiamin

0,66

mg

Riboflavin

0,13

mg

Niacin

1,2

mg

Vitamin B6

0,21

mg

Folat

22

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

70

mg

Jern

2,5

mg

Kalium

410

mg

Magnesium

121

mg

Sink

4,5

mg

Selen

4

µg

Kopper

1,2

mg

Fosfor

277

mg

Jod

2

µg

Kilder

1. http://eol.org/pages/594985/details