Søk
Close this search box.

Kokosolje

(Cocos nucifer)

kokosnøtt.jpg

Kokosnøtta er ikke en nøtt, men er en steinfrukt fra kokospalmen. En kokosnøtt kan veie opp til tre kilo. Palmen kan bli opptill 30 meter høy. Kokospalmen kommer sannsynligvis opprinnelig fra Indo- Malaysia. Kokospalmen er en av de viktigste avlingene i tropene. (1) Det er funnet fossiler av en liten type kokospalme på New Zealand som er 15 millioner år gammel.  (3)

Fra kokosnøtta får vi kokosmasse, kokosmelk, kokosvann, kokosolje og kokosmel. Men kokospalmen og kokosnøtta ikke bare til mat, men til utrolig mye forskjellig, for eksempel intrumenter, brensel, tak, matter, tau, isolasjon, kurver og brobygging. (3)

Kokoskjøttet er utrolig næringsrikt, med høyt innhold av fiber, vitaminene C, E, B1, B3, B5 og B6, jern, selen, sodium, kalsium, magnesium og fosfor. (2)

Kokosmelk er laktosefri og kan benyttes av både veganere, vegetarianere og de med laktoseintolleranse. 

De lærde strides om hvor sunt kokosolje egentlig er, siden det inneholder mye mettet fett er det mange som er raske med å konkludere med at det ikke er sundt for oss. Men det er neppe tilfellet. Min mening er uansett variasjon, sånn at man får litt av alt godt og ikke for mye av noe. 

Kokosnøtta innholder store menger mettet fett. Dette fettet består imidlertid av 50% laurinsyre, som er den fettsyren som øker det gode kolesterolet (HDL). Oljen kan redusere en viktig risikofaktor for hjertehelse ved å påvirke forholdet mellom det gode HDL-kolesterolet og det dårlige LDL-kolesterolet. Laurinsyre omgjøres i kroppen til monolaurin som er soppdrepende, antibakteriell og aniviral. (2)

Berit Nordstrand skriver en intereassant artikkel om kokosolje, som et motsvar til en professor som anbefalte at man ikke skulle bruke kokosolje, hvor hun blant annet skriver: «Kokosfett kommer med smarte mettede fettsyrer, de såkalte medium chain triglyceridene (MCT) – kaprylsyre(8%), laurinsyre (45-60%) og kaprinsyre (6%). Omkring 90% av fettet i kokosfett består av smarte mettede fettsyrer. Motsatt er mettede fettsyrer produsert ved å herde umettet fett, både unaturlig og helseskadelig for oss. …. MCT går lett igjennom cellemembranen og forbrennes raskt til energi i cellefabrikkene. MCT legger seg heller ikke omkring midjen som helsefarlig bukfett. Mye tyder på at kokosfett kan faktisk øke din fettforbrenning, krympe midjemålet og gjøre det lettere for deg å oppnå en stabil trivselsvekt. Det ser også ut til at kokosfett kan kokosfettet hjelpe deg til å bygge sterkere muskler.» (4) 

Kokosnøtta er sentral i hiduismen, og er ofte en offergave ved ritualer. (3)

Kokos

Næringsinnhold per 100 gram kokosolje (5)

KJ

3696

kJ

Kcal

899

kcal

Fett

99,9

g

Mettede fettsyrer

86,5

g

Cis-enumettede fettsyrer

6

g

Cis-flerumettede fettsyrer

1,5

g

Omega-3

0,02

g

Omega-6

1,68

g

Vitamin E

0,7

alfa-TE

Kilder