Søk
Close this search box.

Olivenolje

(Olea europaea)

Oljer_0001_Olivenolje.jpg

Olivenolje er rik på antioksidanter

Oliven kommer fra middelhavsområdet. Ville oliven ble plukket allerede i neolittisk tid, 8000 fvt. Det antas at den første dyrkingen av et oliventre fant sted på øya Kreta. Den eldste bevarte amforaen (krukke) til olivenolje dateres til 3500 f.Kr. (tidlig minoisk tid), selv om produksjonen av oliven antas å ha startet før 4000 fvt. Noen mener at oliven ble omdannet til olje allerede 4500 fvt. av kanaanitter i dagens Israel. (1)

Olivenolje utvinnes av den kjøttfulle delen av moden olivenfrukt, ved at den presses. Olje kan også utvinnes av frukt som ikke er helt moden, da får oljen grønnere farge. Majoriteten av olivenoljen produseres i middelhavsområdet. De største produsentene er Spania, Italia, Hellas og Tunisia. (2)

Olivenolje er rik på antioksidanter, sunt enumettet fett og omega 3. Olivenolje er meget sunt og er en kjerne i middelhavskost. 

Olivenoljen deles inn i følgende kategorier (2)

  1. Ekstra Virgin fremstilles ved første pressing, uten kjemikalier og kaldpresses. Den skal ikke ha mer en 0,8 % aciditet. Kjøttpulpen skal skilles fra oljen så raskt som mulig for best mulig kvalitet. Dette er den beste kvaliteten olivenolje. Det er ikke tillatt å tilsette raffinert olje. 
  2. Virgin fremstilles fra første pressing. Den skal ha aciditet på under 2%. Det er ikke tillatt å tilsette raffinert olje. 
  3. Ren olivenolje. Blanding av rafinert og en av Virgin typene. 
  4. Raffinert. 
  5. Restolje/ lampante brukes i såpe, lampeolje, industri osv.  

Personlig vil jeg anbefalt å kun bruke Ekstra Virgin olivenolje, av olivenoljene da denne er best i både næringsinnhold og kvalitet. Det bør fremgår av flasken, produsentens navn og mølle som er brukt, opprinnelsesland, dato for innhøsting, produksjonen den tilhører og olivensorten.

Det er stort omfang av svindel innad i matvareproduksjon, og da spesielt med olivenolje. Ofte blandes andre billigere vegetabilske oljer inn i olivenoljen og det selges som ekstra Virgin. Dette er ulovlig i mange land. (2) Mafiaen er dypt inne i produksjonen av falsk olivenolje, og det finnes mye interessant lesestoff på nettet. Søk blant annet etter kodenavn«operation Mamma Mia», som avdekket multimillion pund svindel i den italienske olivenolje sektoren, 

Kaldpresset olivenolje bruker jeg daglig all vanlig panne- og ovnssteking, dersom oljen varmes over ca. 190 grader begynner det å ryke av oljenv og den kan bli veldig bitter. Dersom du skal varme olje til høyere temperaturer, bør du bruke en annen type olje som tåler høyere varme – som solsikkeolje.  

Fun fact: De gamle egypterne brukte blant annet olivenolje til å smøre store tunge steiner når de skulle flyttes. 

Den høyeste kvaliteten har den oljen hvor det har gått mindre enn 24 timer fra innhøsting til ferdig presset olje. (3) Olivenolje er ferskvare!

Kilder

1. Ehud Galili et al., “Evidence for Earliest Olive-Oil Production in Submerged Settlements off the Carmel Coast, Israel”, Journal of Archaeological Science 24:1141–1150 (1997); Pagnol, p. 19, says the 6th millennium in Jericho, but cites no source.

2. https://www.britannica.com/topic/olive-oil

3. https://www.ift.org/career-development/learn-about-food-science/food-facts/food-facts-food-processing-packaging/10-facts-about-olive-oil