Søk
Close this search box.

Skvallerkål

(Aegopodium podagraria)

Skvallerkål er en flerårig plante i skjermplantefamilien. Det var opprinnelig en plante som ble plantet som matplante, så viste det seg at den trivdes godt og spredde seg vilt og uhemmet. Så begynte folk å avsky den, fordi den spredde seg litt for villig. (1)

Skvallerkål er tidlig ute om våren, før de «vanlige grønnsakene» i hagen din som regel er ordentlig i gang og den er et fint tilskudd i kosten. Den er relativt kraftig og krydra i smaken.

Skvallerkål er rik på C vitamin, jern og proteiner. (2)

Skvallerkål brukes som du ville brukt spinat og den kan også langt på vei erstatte persille som smakstilsetning.

I middelalderen ble den brukt mot gikt og likende plager. (2)

Kilder

1. Rolv Hjelmstad Medisin planter i Norge 217- 218

2. Norges sopp- og nyttevekstforbudets kompendium for nyttevekstkyndige, 2021, s. 147