Søk
Close this search box.

Ferske urter

Mitt inntrykk er at folk generelt har et noe anstrengt forhold til bruk av ferske urter. Vi er i hovesak oppdratt med blant annet at persille er smørbrød pynt, rosmarin  passer til lam, estragon er til bernaisesaus, oregano passer på pizza, timian til kylling, basilikum til pynt på pasta, dill til fisk, gressløk i eggerøra og ingen veit helt hva man skal gjøre med salvie. Jeg mener jo dette må gjøres noe med! 

De fleste urtene vokser i buskliknende form.  På alle urter kan du bruke både stilk og blader. Det er imdilertid noen av urtene som har grovere stilker, som du med fordel kan fjerne. Timian, rosmarin, oregano og salvie har ofte treaktige grove stilker som ikke er særlig behagelig å tygge, derfor plukker man stilkene. Med mindre du skal bruke det i saus eller kraft, slik at du tar ut urtene før du skal spise.  Men er det yngre skudd er de ofte mykere og da er det ikke noe problem. Så konklusjonen er, kjenn på stilken, en den myk kan du hakke opp alt sammen og er det grov og mer som en kvist, plukker du av bladene.

Når det gjelder alle ferske urter du får kjøpt i potte i butikken, har de en tendens til å være sådd så tett i potta at de ikke overlever i noen særlig grad mer enn den ene runden. Jeg vil derfor anbefale å så egne urter. Du kan så året rundt, så lenge du driver frem med nok lys og varme. De fleste urtene er for øvrig ganske lette å gro frem. Det finnes også en rekke lure så system og  løsninger å få kjøpt, både til en forsvarlig pris og dyre dommer. 

Alle urter nevnt med unntak av basilikum kan fint fryses, basilikum liker ikke å fryse. Noe du kanskje har lagt merke til hvis du har prøvd å kjøpe en potte basilukum på butikken om vinteren, og den er så godt som død når du kommer hjem… Du kan selvfølgelig fryse den hvis du insisterer, men den blir slapp og mørk. Jeg ville heller lagt den på olje eller lagd pesto. [Se relaterte oppskrifter i bunn av artikkelen] Alle urter kan tørkes. 

reinmat_ferske-urter.jpg

Ferske urter

reinmat_ferske-urter2.jpg

Ferske urter

Rosmarin, oregano, timian og salvie, sammen eller hver for seg, passer etter min mening til det som er av kjøtt, poteter, i tomatsauser samt litt krafige grønnsakseretter. Hva med en urteomelett?  Salvie og rosmarin er kraftige i smak, så er du ikke særlig vant med de, begynn med små mengder, et blad/ en kvist eller to kan være nok.

Rosmarin blir helt magisk når det er ovnsstekt med en helt karikarisisk sødme og gjør seg ypperlig på ovnsbakte poteter. 

Gressløk kan du ha i hva som helst hvor du vil ha en frisk og mild løksmak. 

Dill egner seg jo ypperlig til fisk og sjømat som de fleste er kjent med, men også i fersk ost, dipp eller til poteter. 

Lille persille? Hva med gremolata eller chimichurri? Italiensk grønn saus med sitron, hvitøk og persille eller Sør- Amerikansk grønn saus med chili, hvitløk og eddik, begge  passer ypperlig til kjøtt og fisk.

Salvie er fabelaktig med kyllig, og til sopp, for å ikke glemme brunet salvie smør til ravioli.

Estragon bør prøves på ovnsbakt gresskar eller til all slags kjøtt.

Mint brukes mye i for eksempek indisk mat. Hva med en uoriginal løsning, med akk så godt;  en god kvast fersk peppermynte som te med sitron og honning. 

Koriander brukes masse i latin amerikansk og sør- øst asiatisk mat.  Men tips til bruk av fersk koriander det er ikke jeg rette personene til å uttale meg om. Jeg hører til den delen av befolkningen som hater fersk koriander. Det er genetisk. Det er min unnskylding. 

Håper du vil se på urtene med nye øyne og eksperimentere mer enn før!

-Relaterte oppskrifter-