Vassarve er en ettåring limegrønn sprø plante med motsatte hjerte- eller eggforma blader, stilken er hårete på den ene siden. Planten brer seg som et teppe om den får lov. Den trives kjølig og fuktig. Kan forveksles med andre arver, men ingen av de er giftige. (1)
Vassarve er populært her i gården, hønene og vi digger det! Den vokser overalt villig som bare det, er lett og luke bort og istedenfor å irritere meg over den, spiser vi den! Den er god, inneholder vitamin A, B og C, samt rik fosfor, kalsium, jern, magnesium, kobber og sink. (2)
Vassarve kan brukes som salat, i pesto eller som garnityr. Da den er veldig saftig og sprø gjør den seg ikke så godt varmebehandlet, men fin som fersk topping på wok, pai og likende.
På urtekilden.no kan du lese at vassarve kan være: «Urindrivende, svakt avførende, nærende, fordøyelsesfremmende, avkjølende, febersenkende, mykgjørende, betennelsesdempende, irritasjonsdempende, kløelindrende, astringerende, sårhelende, leverrensende, blodrensende, slimløsende, hostedempende og antirevmatisk.» (…) «Brukt innvortes har vassarve størst ry som et middel ved revmatisme. Urtens bløtgjørende virkning kan dessuten lindre sår hals og stimulere helingen av sår i magen og tolvfingertarmen. I Japan er saften av vassarve et folkemedisinsk råd mot magesår.» (2)
Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)
Vann | 79 | g |
KJ | 212 | kJ |
Kcal | 50 | kcal |
Fett | 0,8 | g |
Mettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Omega-3 | 0,03 | g |
Omega-6 | 0,12 | g |
Karbohydrat | 8,1 | g |
Stivelse | 6,4 | g |
Mono- og disakkarider | 1,7 | g |
Kostfiber | 2 | g |
Protein | 1,8 | g |
Vitamin E | 0,3 | alfa-TE |
Tiamin | 0,02 | mg |
Riboflavin | 0,03 | mg |
Niacin | 0,8 | mg |
Vitamin B6 | 0,16 | mg |
Folat | 11 | µg |
Vitamin C | 5 | mg |
Kalsium | 16 | mg |
Jern | 0,6 | mg |
Natrium | 13 | mg |
Kalium | 415 | mg |
Magnesium | 43 | mg |
Sink | 0,3 | mg |
Selen | 1 | µg |
Kopper | 0,23 | mg |
Fosfor | 34 | mg |
Jod | 0,5 | µg |
Næringsinnhold per 100g malt ingefær:
Vann | 10 | g |
KJ | 1442 | kJ |
Kcal | 342 | kcal |
Fett | 4,2 | g |
Mettede fettsyrer | 2,6 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,5 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,9 | g |
Omega-3 | 0,22 | g |
Omega-6 | 0,71 | g |
Karbohydrat | 60 | g |
Stivelse | 40,2 | g |
Mono- og disakkarider | 19,8 | g |
Kostfiber | 14,1 | g |
Protein | 9 | g |
Salt | 0,1 | g |
Vitamin A | 1 | RAE |
Beta-karoten | 18 | µg |
Tiamin | 0,05 | mg |
Riboflavin | 0,17 | mg |
Niacin | 9,6 | mg |
Vitamin B6 | 0,63 | mg |
Folat | 13 | µg |
Vitamin C | 1 | mg |
Kalsium | 114 | mg |
Jern | 19,8 | mg |
Natrium | 27 | mg |
Kalium | 1320 | mg |
Magnesium | 214 | mg |
Sink | 3,6 | mg |
Selen | 56 | µg |
Kopper | 0,48 | mg |
Fosfor | 168 | mg |
Jod | 0,5 | µg |