Søk
Close this search box.

Vassarve

(Stellaria media)

Vassarve er en ettåring limegrønn sprø plante med motsatte hjerte- eller eggforma blader, stilken er hårete på den ene siden. Planten brer seg som et teppe om den får lov. Den trives kjølig og fuktig. Kan forveksles med andre arver, men ingen av de er giftige. (1)

Vassarve er populært her i gården, hønene og vi digger det! Den vokser overalt villig som bare det, er lett og luke bort og istedenfor å irritere meg over den, spiser vi den! Den er god, inneholder vitamin A, B og C, samt rik fosfor, kalsium, jern, magnesium, kobber og sink. (2)

Vassarve kan brukes som salat, i pesto eller som garnityr. Da den er veldig saftig og sprø gjør den seg ikke så godt varmebehandlet, men fin som fersk topping på wok, pai og likende. 

På urtekilden.no kan du lese at vassarve kan være: «Urindrivende, svakt avførende, nærende, fordøyelsesfremmende, avkjølende, febersenkende, mykgjørende, betennelsesdempende, irritasjonsdempende, kløelindrende, astringerende, sårhelende, leverrensende, blodrensende, slimløsende, hostedempende og antirevmatisk.» (…)  «Brukt innvortes har vassarve størst ry som et middel ved revmatisme. Urtens bløtgjørende virkning kan dessuten lindre sår hals og stimulere helingen av sår i magen og tolvfingertarmen. I Japan er saften av vassarve et folkemedisinsk råd mot magesår.» (2)

Mjødurt

Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)

Vann

79

g

KJ

212

kJ

Kcal

50

kcal

Fett

0,8

g

Mettede fettsyrer

0,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,2

g

Omega-3

0,03

g

Omega-6

0,12

g

Karbohydrat

8,1

g

Stivelse

6,4

g

Mono- og disakkarider

1,7

g

Kostfiber

2

g

Protein

1,8

g

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,03

mg

Niacin

0,8

mg

Vitamin B6

0,16

mg

Folat

11

µg

Vitamin C

5

mg

Kalsium

16

mg

Jern

0,6

mg

Natrium

13

mg

Kalium

415

mg

Magnesium

43

mg

Sink

0,3

mg

Selen

1

µg

Kopper

0,23

mg

Fosfor

34

mg

Jod

0,5

µg

 

Næringsinnhold per 100g malt ingefær: 

Vann

10

g

KJ

1442

kJ

Kcal

342

kcal

Fett

4,2

g

Mettede fettsyrer

2,6

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,5

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,9

g

Omega-3

0,22

g

Omega-6

0,71

g

Karbohydrat

60

g

Stivelse

40,2

g

Mono- og disakkarider

19,8

g

Kostfiber

14,1

g

Protein

9

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

1

RAE

Beta-karoten

18

µg

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

9,6

mg

Vitamin B6

0,63

mg

Folat

13

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

114

mg

Jern

19,8

mg

Natrium

27

mg

Kalium

1320

mg

Magnesium

214

mg

Sink

3,6

mg

Selen

56

µg

Kopper

0,48

mg

Fosfor

168

mg

Jod

0,5

µg

Kilder

  1. https://www.plantevernleksikonet.no/l/oppslag/271/
  2. https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/stel_med.htm