Søk
Close this search box.

Moules-Frites

Del oppskriften

Moules frites. Så enkelt. Så godt. Min versjon, med chili, timian og fløte. Servert med trøffeltang aïoli, godt brød og pommes frites eller båtpoteter. Moules frites er den belgiske nasjonal retten og er dampa blåskjell i øl eller vin, servert med pommes frites.

Les mer om blåskjell her.

Trøffeltang heter egentlig gristangdokke og er en fabelaktig liten rødalge som vokser på grisetang. Den vokser i små rustrøde tuster som minner om mose. Denne hevdes å smake trøffel – derav tilnavnet trøffeltang. Personlig synes jeg den smaker masse umami og minner meg mer om brunt krabbekjøtt enn trøffel, men fantastisk er den uansett. Som all tang, best å sanke om vinter/ vår i kaldt og klart vann. Vi sanker den, tørker og maler den. Utrolig smaksrik. Mer info om trøffeltang som råvare kommer.

Moules-Frites

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

2

Ingredienser

  • Blåskjell
  • 1 kg blåskjell

  • ca. 80 g sjalottløk

  • 1 chili

  • 1 hvitløksfedd

  • 1 ss finhakka timian

  • 1 dl hvitvin

  • 1 dl fløte

  • 10 g smør

  • Trøffeltang aïoli
  • 1 egg

  • 1 ts eplesidereddik

  • 1 ts sitronsaft

  • 3 dl mild olivenolje

  • 1 ts finhakka hvitløk

  • ½ ts tørka malt trøffeltang*

  • ½ ts finrevet skall fra en økologisk sitron

  • maldonsalt

Fremgangsmåte

  • Blåskjell
  • Vask blåskjella i kaldt vann og gå igjennom alle før du spiser de. Anbefaler å bruke en skrubb for å fjerne skjegg osv. Skjegg imellom skjellene fjerner du ved å dra de ut. Rur kan du fjerne ved å dyttet de av eller bruke en smørkniv. Alle ødelagte/ knuste blåskjell skal kastes, også de som ikke lukker seg når du blir kjølt ned med kaldt vann og/ eller is. Et triks for å raskt se om et blåskjell er i livet sjølom det er litt åpent er å klemme eller dunke litt på det. Hvis det da lukker seg sakte helt igjen er den levende. Man skal bare spise levende blåskjell. Etter varmebehandling – hvis det er noen som ikke har åpnet seg av, skal du ikke spise de.
  • Når du har rensa blåskjella, legg de kaldt, gjerne med is.
  • Varm opp en stor kjele. Finhakk sjalottløk. Ha smør i kjelen og når smøret har smeltet ha i sjalottløken. La den surre på medium varme i ca. 5 minutter.
  • Finhakk hvitløk og chili. (Fjern frøa om ønskelig) Ha chili, hvitløk, timian og hvitvin i kjelen.
  • Ha blåskjellene i med engang det koker opp og sett på lokk. Damp til blåskjella har åpna seg. Dette går fort, så det er greit å følge med.
  • Med engang blåskjella har åpna seg, ta de ut av kjelen. La kraft med aromater være igjen i kjelen og kok opp. Ha i fløten og la det småkoke i 5 minutter.
  • Ha blåskjellene tilbake i kjelen og sett på lokket, kun 1-2 minutter så blåskjella blir varme igjen. Server med en gang, med hjemmelaga pommes frites eller båtpoteter, trøffeltang aïoli og godt brød.
  • Trøffeltang aïoli
  • Ha egg, eddik og sitronsaft i et høyt desilitermål, eller tilsvarende som du må ha plass til å ha en stavmikser oppi.
  • Bland ingrediensene raskt sammen med stavmikser og hell oljen i en jevn tynn stråle i blandingen mens du kjører stavmikseren på lav til medium hastighet. Miks jevnt til all oljen er blandet inn.
  • Bland inn hvitløk og trøffeltang. Smak til med salt.

Notater

  • *Dersom du ikke har trøffeltang kan denne selvsagt sløyfes og du får en vanlig aïoli.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.