Søk
Close this search box.

Skrei med blåskjellsaus

Del oppskriften

Lag skrei med blåskjellsaus mens både skreien og blåskjella er i sesong og på sitt aller beste. Jeg synes denne retten føles skikkelig luksuriøs, men den er både enkel, rask og relativt rimelig. Den gjør seg både til hverdags og fest.

Husbonden er ikke spesielt begeistra for skalldyr, men denne sausen liker han meget godt – så lenge han slipper å spise sjølve blåskjella.

Les mer om blåskjell her og skrei her.

Skrei med blåskjellsaus

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

4

Ingredienser

  • Fisk og grønnsaker
  • 800 g skreifilet

  • 800 g poteter

  • 600 g gulrot

  • fersk timian

  • smør

  • sitron

  • salt og pepper

  • Blåskjellsaus**
  • 1 kg rensede* blåskjell

  • 3 dl tørr hvitvin

  • 2 dl melk

  • 2 dl fløte

  • 1 dl selleri (hakka i små terninger)

  • 1 dl sjalottløk (hakka i små terninger)

  • 2 dl gulrot (hakka i små terninger)

  • 1 ts hel pepper

  • 60 g smør

  • 1 ss olivenolje

  • salt

Fremgangsmåte

  • Sett poteter til koking.
  • Blåskjellsaus: Varm opp en stor kjele og ha i 10 g smør og olivenoljen når kjelen er varm. Tilsett løk, gulrot og selleri og la det steke på medium varme til det er mykt, i ca. 5 minutter. Tilsett hvitvin og pepper.
  • Ha blåskjellene i med engang hvitvinen koker opp og sett på lokk. Damp til blåskjella har åpna seg. Dette går fort, så det er greit å følge med.
  • Med engang blåskjella har åpna seg, ta de ut av kjelen, men la det være igjen ca. 10 stk. blåskjell i sausen. Tilsett fløte og melk og la det småkoke i 10-15minutter. Sil så av sausen* *. Pisk inn 50 g smør i små terninger mens du varmer opp sausen. Smak til med salt om nødvendig.
  • Blåskjellene du har tatt ut velger du om du ønsker å rense fra skjellet eller ha de som de er til servering.
  • Mens blåskjellsaus og poteter koker, kutt gulrøttene i staver og ha de i en panne med en klatt med smør. La de steke i 5 minutter før du har over rikelig med finhakka timian. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Ikke la de stå for lenge på varmen, da de er best al dente.
  • Salt fisken og stek i en varm panne med smør til den så vidt begynner å flake seg. Steketid avhenger av tykkelsen på fiskestykkene.
  • Server fiskestykker på en seng av gulrot med rikelig med blåskjell, blåskjellsaus og poteter til. Pynt med litt ekstra timian og noen sitrondråper over fisken.

Notater

  • *Vask blåskjella i kaldt vann og gå igjennom alle før du spiser de. Anbefaler å bruke en skrubb for å fjerne skjegg osv. Skjegg imellom skjellene fjerner du ved å dra de ut. Rur kan du fjerne ved å dyttet de av eller bruke en smørkniv. Alle ødelagte/ knuste blåskjell skal kastes, også de som ikke lukker seg når du blir kjølt ned med kaldt vann og/ eller is. Et triks for å raskt se om et blåskjell er i livet sjølom det er litt åpent er å klemme eller dunke litt på det. Hvis det da lukker seg sakte helt igjen er den levende. Man skal bare spise levende blåskjell. Etter varmebehandling – hvis det er noen som ikke har åpnet seg av, skal du ikke spise de. Når du har rensa blåskjella, legg de kaldt, gjerne med is.
  • * * * Har du høner, spiser de grønnsak/ blåskjellrestene etter sausen med stor entusiasme.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.