Søk
Close this search box.

Wok med ramsløkmarinert svin, jordskokk og vinterkarse

Del oppskriften

Norsk og kortreist wok med ville vekster, eller ugress om du vil og jordskokk. Ramsløken er jo kjent for de fleste som nordens hvitløk. Den ser veldig ut som liljekonvall (som er svært giftig), men i det du tar på ramsløken lukter den umiskjennelig hvitløk! Så etter min mening, umulig å ta feil av – med mindre luktesansen din ikke virker. Vinterkarse (barbarea vulgaris) er en super «ugress» som kommer veldig tidlig og både blomst og blader på planten kan brukes, blomsten (ideelt sett før den blomstrer, for da er den fastere) kan du bruke som ung brokkoli.

Denne oppskriften er med utgangpunkt i mengde per person, så er den lettere å tilpasse.

surdeig_0001_surdeigsdeig

Wok med ramsløkmarinert svin, jordskokk og vinterkarse

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

1

Prepp tid

30

minutter
Marinere

2

timer

Ingredienser

  • Per person
  • 100 g strimla økologisk svinekjøtt

  • 100 g jordskokk

  • 6-8 stk vinterkarseblomster med blader og 4-5 cm stilk

  • 1 stk medium gulrot

  • ½ stk gul løk

  • 1 ss solsikkeolje

  • 1 ts ramsløkpuré

  • ½ ts sitronsaft

  • Salt

  • Pepper

  • Fullkornsris

Fremgangsmåte

  • Ramsløkpuré på olje, kan man som regel kjøpt i butikken når det er i sesong. Hvis du ikke får tak i, er det bare å kjøre godt med ramsløkblader med god olivenolje og litt salt i en foodprosessor eller blender til en jevn puré. Ha på glass og holder seg et ukesvis i kjøleskapet.
  • Marinere gjerne svinekjøttet et par timer i olje og ramsløkpuré på forhånd for enda bedre smak! Hvis du ikke har mulighet, legg svinekjøttet i olje og ramsløkpuré så snart som mulig og la den ligge så lenge det passer.
  • Kok ris til det antall personer du trenger. Min erfraring med anvisning på rispakker er at de aldri stemmer. Det er alltid altfor mye vann! Vi bruker en langkornet, uraffinert fullkorns thai ris og har funnet ut av likt forhold vann og ris er det som funker. Du får prøve deg frem! Men et tips om du er i tvil, ta alltid litt mindre vann, da det er lettere å justere. Trenger du mer kan du bare ha i litt til, har du hatt i for mye er risen ødelagt... jeg fikser i hvertfall ikke overkokt bløt ris.
  • Mens risen koker, varm opp en wok.
  • Skrell løk og del i båter.
  • Skrell jordskokken og skjær den i skiver på ca. ½ cm. Legg i vann, da jordskokk ikke liker oksygen etter skallet er fjernet og oksiderer fort.
  • Vask gulrot godt (jeg skreller de kun hvis skallet er grovt og veldig stygt, hvis ikke fjerner jeg aldri skallet) og skjær gulrota i staver på ca. ½ x ½ cm.
  • Når woken er varm, ha i kjøtt og brun i et par minutter før du har i løk, fres videre i 5 minutter.
  • Vask vinterkarsen godt og tørk i en salat slynge (eller med kjøkkenhåndle).
  • Ha jordskokk og gulrot i woken, sett på lokk og la det stå et par minutter. Ha i vinterkarsen og ha på lokket i et par minutter til.
  • Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Kutt eventuelt et par ramsløkbader over som pynt og ekstra smak hvis du har noen hele.
  • Server med ris.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.