Søk
Close this search box.

Hønsefrikassé

Del oppskriften

For et par år siden var det så godt som umulig å få fatt i høns på vanlige butikker. Heldigvis er det i hvert fall noen butikker i dag som selger hele høns. I 2017 ble over 3 millioner verpehøns gasset årlig når de var brukt opp som verpehøne, ca. 1,5 år gamle. De fleste kastet/ destrueres, noe blir  brukt i sement eller fyringsolje. (1) (2)

Her er det flere måter å gjøre det på så les HELE oppskrifta før du finner ut av hva som passer deg best, du kan lage kraft og frikassé i en prosess eller så har du lagd kraft og kokt høns på forhånd.

 1. https://forskning.no/bistand-landbruk-mat/skal-redde-hons-fra-a-ende-som-betong/416220
 2. https://www.nrk.no/livsstil/her-gasses-norske-honer-i-hjel-_-kunne-vaert-mat-1.13284697
surdeig_0001_surdeigsdeig

Hønsefrikassé

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

6

Ingredienser

 • 1stk økologisk høne eller 1 liter hønsekraft og kjøtt fra ei økologisk høne (ca 4-500g hønsekjøtt)

 • 50 g smør

 • 5 ss speltmel

 • 5 dl melk

 • ½ sellerirot (ca. ½ kg)

 • 1 stk gul løk

 • 3 store gulrøtter

 • ½ kålrot (ca. ½ kg)

 • 1 stk persillerot

 • 400 g frosne erter

 • 1 ts hvitvinseddik (eller eplecidereddik)

 • Saft fra en sitron

 • Salt

 • Pepper

 • (til kraft: 1 løk, et par hvitløksfedd, et par laurbærblad, litt hel pepper og en stjerneanis)

Fremgangsmåte

 • Alternativ nr. 1. Lag kraft og frikassé i en prosess.
 • Kraft: Ha høne, en løk, et par hvitløksfedd, et par laurbærblad, litt hel pepper og en stjerneanis i en stor kjele. Dekk med vann og sett til koking. Skrell alle grønnsakene til frikasseen. Ha skallet i krafta. (bare pass på at grønnsakene er godt skylt på forhånd så de ikke har jord på seg, det vil vi ikke ha i krafta.) inkludert løkskall! Intet svinn! Kutt alle rotgrønnsakene i terninger på ønsket størrelse. Størrelsen er opp til deg, bare prøv å pass på at alle er ca. samme størrelse av samme type rotgrønnsak, da dette er av betydning for koketiden. Ha grønnsakene i vann (ikke bland disse, da de ikke skal i gryta samtidig). La krafta koke i 2-4 timer, til kjøttet er mørt. Det merker du lett ved at låret løsner lett fra resten av kroppen. Når væsken reduseres tilsetter du vann til det er et par- tre fingre fra kanten av kjelen. Ta høna ut av krafta og avkjøl den. Ta av 1 liter kraft. Når den er avkjølt, rens kjøtt fra beina. Her pleier jeg gi skinnet til våre hunder, da blir det jul og bursdag på en gang. Hvis ikke, kan du ha den tilbake i krafta. Legg kjøttet til side og ha beina tilbake i krafta og fyll på med vann. Kok videre i et par timer, suppler med vann. Når total mengde kraft er halvert, sil krafta, avkjøl og frys ned i egna og ønskede glass/ bokser. Det er selvsagt mulig å lage kraft og koke kjøtt etter denne prosessen dagen før, eller et par dager før. Jeg lager ofte en stor batch med flere høner og mye kraft i slengen og har derfor ofte kjøtt og kraft i fryseren, som også er en mulighet. Eller, nå om dagen i hjemmekontorets æra, kan du for eksempel sette kraft til koking tidlig på morgenen , kanskje du kan bruke litt av lunsjpausa til å rense kjøtt fra bein, og da er de fleste ingrediensene klare til å bli firkassé på en halvtimes tid rett etter endt kontortid.
 • Frikassé ca. 30 minutter : Varm opp en stor kjele (minimum 5 liters) og smelt smøret. Når smøret er smeltet, rør inn mel til en glatt jevning. Tilsett krafta over i jevningen, litt og litt mens du pisker jevnt. Ha i melk. La dette småkoke i 10- 15 minutter. Tilsett kålrot og løk. Kok opp og småkok i 5 minutter. Tilsett sellerirot og persillerot. Kok opp og småkok i 5 minutter. Tilsett gulrot, eddik og hønsekjøtt. Kok opp og småkok i 5 minutter. Når alle grønnsakene er møre ha i erter og varm opp. Ertene skal kun bli varme, koker de lenge blir de grå. Dette gjør altså ingenting for smaken, men det ser litt stusselig ut. Det er ser så mye mer appetittelig ut med friske farger på grønnsakene, særlig for barn! Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server med kokte poteter.
 • Alternativ nr.2. Du har klar kraft og hønsekjøtt og skal kun lage frikassé:
 • Varm opp en stor kjele (minimum 5 liters) og smelt smøret. Når smøret er smeltet, rør inn mel til en glatt jevning. Sil krafta over i jevningen, litt og litt mens du pisker jevnt. Ha i melk. La dette småkoke i 10- 15 minutter. Tilsett kålrot og løk. Kok opp og småkok i 5 minutter. Tilsett sellerirot og persillerot. Kok opp og småkok i 5 minutter. Tilsett gulrot ,eddik og hønsekjøtt. Kok opp og småkok i 5 minutter. Når alle grønnsakene er møre ha i erter og varm opp. Ertene skal kun bli varme, koker de lenge blir de grå. Dette gjør altså ingenting for smaken, men det ser litt stusselig ut. Det er ser så mye mer appetittelig ut med friske farger på grønnsakene, særlig for barn! Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server med kokte poteter.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.