Søk
Close this search box.

Surdeig – spontan fermentering
Foto: Rein Mat

Litt om fermentering

Fermentering er ikke noe hipsterne har funnet opp. En tredjedel av verdens mat er fermentert og vi har fermentert mat i tusenvis av år.

Fermentering og melkesyrebakterier.

Jeg får fullstendig dilla når jeg hører folk snakke om for eksempel surdeig eller kimchi som en moderne ny greie. Det eneste som er nytt er kanskje fokuset og populariteten. Men fermentering er av de aller eldste konserveringsprosessene vi mennesker har benytta oss av. I tusenvis av år har vi fermentert, og fermenterte produkter er en del av de aller flestes hverdag uten at man kanskje tenker på det. Produkter som er et resultat av fermentering er blant anna øl, vin, kaffe, sjokolade, spekekjøtt, yoghurt, ost, rakfisk, brød osv.

Det som kanskje er mer nytt er frykt for bakterier noe som gir en frykt for fermentering. Altså for all del, det finnes masse ugunstige bakterier og oppfinnelsen av pasteurisering og hermetisering har både bidratt til styrket mattrygghet og reddet liv. Men, jeg vil påstå at matfatet hadde vært ganske stusselig uten fermentering. En tredjedel av all verdens mat er faktisk fermentert.

Fermentering deles i melkesyrefermentering, eddikfermentering og alkoholfermentering. At noe er fermentert innebærer at det har skjedd en gjæringsprosess hvor sukker og stivelse brytes sakte ned, og organiske syrer oppstår.

Ved melkesyrefermentering manipulerer vi vekstforholdene for de fordelaktige bakteriene som bidrar til nedbrytning av de ikke ønskelige bakteriene.

Hvis du er ny i fermenterings- gamet, er grønnsaker det letteste å begynne med å fermentere. Alle grønnsaker kommer med naturlig «fermenteringsstarter». Helt vanlig hodekål er den aller enkleste å starte fermenteringseventyret med. Hodekål er naturlig dekket av melkesyrebakterier og er superenkel å fermentere – det er så godt som umulig å knote det til.

Alle grønnsaker kan fermenteres, og frukt og bær for den saks skyld. Men noe må tilføres litt melkesyrekultur for å komme i gang, for eksempel en spiseskje surkål «kraft». Det antas at fermentering av grønnsaker opprinnelig kommer fra Kina.

Foto: Rein Mat

Foto: Rein Mat

Hvorfor melkesyrebakterier ikke er skummelt.

Så, hvordan kan du være sikker på at du får trygge bakterier? Melkesyrebakterier utkonkurrerer de skumle bakteriene. Som nevnt over spiser melkesyrebakteriene sukker og stivelse, og skiller ut eddiksyre eller melkesyre. Syrenivået gjør det også umulig for vekst av de skumle bakteriene. Ingen av disse uønskede bakteriene tåler det syrenivået som melkesyrebakteriene skaper.

Ved melkesyrefermentering tilsetter man for eksempel grønnsaker enten salt eller saltlake. Noen grønnsaker som kål, inneholder naturlig så mye vann at når kålen slipper vannet sitt ved å knas med salt, er det tilstrekkelig væske, andre kan tilsettes saltlake. Det viktigste ved fermentering av grønnsaker er at det er surt nok slik at det kun er de bakteriene vi vil ha som klarer seg. I tillegg bidrar saltet til et miljø som de fleste bakterier ikke overlever eller vokser i. Noe av det viktigste med saltingen er også at det forhindrer uønsket mugg. Grønnsakene bør være helt dekket av væsken, enten av lake eller grønnsakenes egen væske.

Tradisjonen for fermentering av grønnsaker kommer som nevnt trolig opprinnelig fra Kina og har ikke vært veldig stor i Norge, og er mye mer sterkere i Finland og Øst- Europa.

Det har imidlertid blitt mer populært de siste årene. Dette er veldig bra da fermentering er både helsemessig fordelaktig, men også bidrar til lang holdbarhet og konservering av råvarer som forhindrer matsvinn. I tillegg er dette produkter man kan lage selv og ha i beredskap, som ikke er avhengige av fryser og ikke engang nødvendigvis kjøleskap hvis du har en kjølig nok kjeller.

Fermenterte matvarer har veldig lang holdbarhet og vi lager oss for eksempel surkål og kimchi på høsten og har året igjennom. Jeg har også fermentert chilisaus som vi har hatt i flere år.

Helsemessige fordeler med melkesyrebakterier.

Råvarer som har blitt melkesyrefermentert har en klar helsemessig fordel for tarmfloraen vår. Melkesyrefermenterte råvarer er lettere fordøyelig og tilfører tarmsystemet en rekke gode mikrober som bidrar til en sunn og sterk tarm. Noe forskning tilsier også at fermentert mat kan være gunstig for folk som sliter med betennelser i kroppen. Forskning på mus har også vist at melkesyrebakterier kan bidra til å senke/ stabilisere blodsukkeret.

Surdeigsbrød er bedre for kroppen fordi det blant anna er lettere fordøyelig. Surdeigen gjør mineralene i kornet mer tilgjengelig og lettere for kroppen å ta opp og nyttegjøre. Surdeig kan også gjøre at brødet inneholder mer antioksidanter.

I Tidsskriftet til den norske legeforening i en kronikk fra 12.06.03 kan du lese at:
«Forskning de siste 15 årene viser at matvarer med utvalgte probiotiske melkesyrebakterier kan, som en del av det vanlige kostholdet, ha helsefremmende funksjon hos mennesker. (…) Dokumentasjonen viser at en styrking av den naturlige tarmmikrofloraen kan medvirke til å forebygge og lindre lettere fordøyelsesbesvær som skyldes tarminfeksjoner, antibiotikabruk eller en uregelmessig og stresset livsstil.»

Veien videre…

Så, første steg i retningen av å begynne fermentering er kanskje å lese seg litt mer opp? Gode bøker om fermentering er Sandor Katz, the Art of Fermentation, The Noma Guide to Fermentation av Rene Redzepi eller Pascal Baudar the Wildcraft Fermentation eller om du trenger noe på norsk; Gry Hammer; Fermentering.  

Eller foretrekker du læring per video sjekk ut noen av de utrolig gode og lett forståelige videoene til Sandor Katz som er en amerikansk fermenterings «guru» på Youtube, under Sandor Kraut; https://www.youtube.com/watch?v=rtbC7BDgUPY

Meld deg kanskje på et kurs?
For eksempel hos Lizas Småbruk
Eller gjør som meg når jeg oppdager noe nytt – bare prøv deg frem og se hva som skjer. Kjøpte meg min første bok om fermentering nå i år for litt inspirasjon hva det gjelder fermentering med ville vekster, etter å ha drevet med fermentering i snart tjue år. På reinmat.no har vi en egen oppskrift kategori med våre oppskrifter med fermenterte retter, sjekk ut våre FERMENTERTE OPPSKRIFTER hvis du vil teste deg frem.

Foto: Rein Mat

Foto: Rein Mat

Preserverte egg

Foto: Rein Mat

Kilder

https://snl.no/fermentering
https://sml.snl.no/melkesyrebakterier
https://tidsskriftet.no/2003/06/kronikk/kan-probiotiske-melkesyrebakterier-fremme-helsen
https://forskning.no/immunforsvaret-mat-og-helse-partner/fermentering-kan-gjore-meieriprodukter-sunnere/1780531
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/fermented-foods-can-add-depth-to-your-diet
Wildcrafted Fermentation, Pascal Baudar, Chelsea Green Publishing, 2020
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31461095/

-Relaterte oppskrifter-

Oppskrifter med råvarer fra artikkelen